— Răzvan Pârvu, Ericsson (2014)
De ce un astfel de curs? Pentru că telecomunicațiile sunt și o afacere, desfășurată pe o piață unde tehnologiile, serviciile și produsele dau examen zilnic și numai cele care se consituie în afaceri lucrative supraviețuiesc. Studeții au astfel o explicație de ce unele tehnologii dispar în lupta cu altele (CDMA dispare în lupta cu familia GSM/UMTS/LTE), de ce unele servicii sunt înlocuite de altele (telefonia fixă de către cea mobilă), de ce ciclul de viață al unui produs, serviciu sau tehnologie s-a accelerat în ultimii ani și ce au în comun toate acestea - venituri, cheltuieli, profit, adică afacerea. Și că toate aceste se produc pe piață, locul, uneori virtual, unde cererea se întâlnește cu oferta de produse, servicii și tehnologii.
Peisajul este conturat de principalii actori ai pieței: cumpărătorii - utilizatorii serviciilor, produselor și tehnologiilor, cei care dau verdictul în lupta de pe piață cumpărând un produs sau altul, operatorii de telecomunicații, care concurează oferind servicii, produse, tehnologii, fabricanții de echipamente fără de care progresul tehnic nu ar fi posibil și autoritățile, arbitrii acestei competiții. Și bineînțeles contextul macroeconomic (național și internațional) în care acestă industrie activează și de care depind deciziile participanților.
De ce ar trebui să știe toate acestea un viitor inginer de telecomunicații? Pentru a cunoaște cum este structurată o orgnizație în care ar putea lucra. Pentru că cei care vor lucra în echipe mixte de vânzări vor trebui să facă și evaluri de natură economică. Pentru că unii dintre ei, mai devreme sau mai târziu, vor ocupa poziții de conducere unde deciziile trebuie fundamentate, de cele mai multe ori, economic.
Studenții pot înțelege prin exemplele de pe piața noastră că rețeta sucesului pentru a ajunge într-o funcție de conducere înseamnă de cele mai multe ori completarea cunoștiințelor economice printr-un curs de ‘Master of Business Administration’, care le poate da înțelegerea economică a telecomunciațiilor.
Astfel, microcursul își propune să fie o călauză pentru cariera viitoare a viitorilor ingineri de telecomunicații. Dat fiind auditoriul eminamente tehnic, microcursul a trebuit să fie mult mai interactiv decât cursul pe care îl țin studenților de la master, invitând cursanții să dezbată unele situații, să-și spună opinia asupra unor cazuri, să explice ce s-a întâmplat sau ce se poate întâmpla. Discuțiile sau dezbaterile din cele numai 8 ore acordate microcursului pot fi un semn al interesului față de aspectul economic al telecomunicațiilor, față de afacere.
Microcursul se vrea și o atenționare sau o pregătire pentru cursul “Piața telecomunicațiilor. Reglementări europene și internaționale”, pe care acești studenți îl pot urma în anul II de master. Cursul a beneficiat de condițiile excelente asigurate de Orange Educational Program, o sală de curs bine echipată, creând un cadru propice discuțiilor și anticipând, poate, condițiile pe care studenții le-ar putea avea ca viitori angajați Orange.
— Nicolae Oacă, PhD, MBA (2013)
— Ovidiu Nechină, CISCO
Considerând ca în spatele evoluției fiecărui angajat trebuie să stea multe ore de pregătire profesională, am răspuns pozitiv atunci când o echipă dinamică și cu multă experiență de la Orange România ne-a propus să formăm tinerii studenți din cadrul Facultății de Telecomunicații din București. Pe parcursul câtorva luni, ingineri și manageri din cadrul Orange și ZTE le-au oferit acestora o binemeritată și interactivă lecție de operare a rețelelor de telecomunicații atât într-un cadru de laborator, cât și unul real, abordând diverse teme definite de tehnologii ca NG-HLR, principii de funcționare a LTE, VAS ori MMSC.
Participând la sesiunea de deschidere a cursurilor oferite în parteneriat cu Orange România, am fost plăcut surprins atât de numărul mare de studenți, cât și de abordările punctuale pe care aceștia nu au ezitat să le înscrie pe agenda operatorului, dar și pe cea a producătorului de sisteme.
În numele corporației ZTE doresc să mulțumesc tuturor absolvenților cursurilor interactive organizate de către Orange România și ZTE pentru dăruirea cu care au înțeles să participe, pentru entuziasmul caracteristic noului val de specialiști și totodată să apreciez nivelul ridicat de cunoștințe cu care vor păși în curând în marile centre de operațiuni, servicii sau management. Nu în ultimul rând doresc a le mulțumi foștilor colegi din Orange România, managementului operatorului cât și experților din cadrul ZTE România pentru inițiativa cognitiv-pedagogică și totodată pentru organizarea ireproșabilă a cursurilor dedicate noilor specialiști ai industriei de telecomunicații.”.
— Lorian Vintilă, Chief Marketing Officer – ZTE CEE
— Bogdan Hebean, Business Development Manager Eastern Europe – Nexans Group