În cursul anului 2023, Orange România, împreună cu parteneri cheie din zona academică – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) și Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) – au lucrat la dezvoltarea unei curricule de laborator IoT pentru studenții din anii terminali de licență sau de la masterat venind de la profile de electronică și automatică.
Rezultatul a fost un pachet de 12 laboratoare ce se întinde pe 2 semestre și care a început să fie implementat în cele 2 universități o dată cu al doilea semestru din anul universitar 2023-2024.
Structura propusă este prezentată în imaginea de mai jos. Astfel, în primul semestru sunt prezentate noțiuni introductive despre conceptul de IoT – platforme hardware existente la momentul actual, limbaje de programare folosite pentru interfațarea cu platformele hardware, senzoristică, soluții de cloud computing și analiză de date. În cel de-al doilea semestru activitățile se concentrează pe aprofundarea soluțiilor tehnice descrise în primul semestru prin implementarea de aplicații IoT care folosesc soluții comerciale de conectivitate (Wi-Fi, LoRaWAN, LTE-M/NB-IoT).
Curricula de laboratoare IoT este disponibilă comercial atât în limba română cât și în limba engleză, având asociat un pachet de implementare care include atât echipamente hardware, cât și access la conectivitate prin rețelele IoT Orange.
Orange România a susținut implementarea laboratorului în cadrul UNSTPB prin dotarea sălii de training OEP din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației cu echipamentele necesare realizării lucrărilor de laborator – unități Raspberry-Pi 4, kit-uri de senzori IoT și plăci de evaluare LoRaWAN/LTE-M/NB-IoT.