Orange Eucational Program la Școala de vară de Antene și Propagare 2022
A 4-a ediție a școlii de vară de Antene și Propagare a avut loc între 27 și 29 iulie 2022 la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Orange România, prin programul educational Orange Educational Program, a devenit partener al programului prin invitația reprezentantului Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul TUIAȘI, domnul profesor Ion BOGDAN.
Școala de vară i-a avut ca președinți și organizatori pe domnul profesor Răzvan TAMAȘ din partea Universitatății Maritime din Constanța, conducătorul diviziei Antene și Propagare din cadrul IEEE România, și pe domnul profesor Ion BOGDAN din partea Universtății Tehnice „Gheorghe Asachi”.
Școala de Antene și Propagare a avut aproximativ 50 de participanți, printre care studenți la licență, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice din cadrul universităților tehnice din Constanța, București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
Orange România a avut 4 intervenții în cadrul evenimentului, 2 prelegeri și 2 ateliere de lucru.
Prima prelegare a fost susținută de Constantin COMAN, Back Office Support Expert în cadrul grupului Network Operational Skill Centre al Orange România. Acesta le-a prezentat studenților elementele principale ale unei rețele de telecomunicații și a demonstrat practic cum se realizează mentenanța și supravegherea unei rețele celulare prin intermediul programelor de suport operațional (OSS – Operations Support System).
A doua prelegere a fost susținută de Răzvan MIHAI, Research Engineer în cadrul Orange 5G Lab, parte a departamentului de Dezvoltare și Inovare al companiei și bursier masterand în cadrul Orange Educational Program. Acesta le-a prezentat studenților noile tendințe ce stau la baza rețelelor viitorului (virtualizarea, softwarizarea, deschiderea interfețelor de interconectare) și rezultatele experimentale obținute în laborator în urma implementării unor rețele 5G NSA virtualizate, a căror logică (CN, vBBU) este realizată de soluții software open-source.
Atelierele de lucru au fost organizate de Ovidiu LĂZĂREAN, N-E region Infrastructure Area Coordinator în Orange România, și au constat în vizite la două site-uri Orange din zona Iașiului. Primul site vizitat a fost cel din satul Păun, un site nodal dotat cu antene 3G și 4G. Al doilea site vizitat a fost cel de pe căminul T17 din cadrul campusului studențesc “Tudor Vladimirescu” din Iași, un site urban modern cu antene 4G și 5G. În cadrul acestei ultime vizite, cu suportul colegului Constantin COMAN, participanții au putut vedea și afla informații despre echipamentele din interiorul unui shelter telecom (echipamente de procesare a semnalului în banda de bază – BBU, surse de alimentare în curent continuu, baterii și echipamente de răcire).
Orange România a contribuit astfel la demonstrarea modului în care conceptele teoretice legate de Antene și Proapgare, sutdiate în universitățile tehnice din țară, sunt puse eficient în practică pentru a crea o rețea mobilă cu acoperire și performanțe cât mai bune.
Pagina evenimentului: https://etti.tuiasi.ro/2022/07/08/scoala-de-vara-de-antene-si-propagare/